wtorek, 16 lutego 2016

MODA NA SOKOTERAPIĘ, czyli czas na JUICING!

Witajcie! Czy podobnie jak ja coraz częściej słyszycie 
o terapiach i dietach opartych na świeżo wyciskanych sokach i koktajlach?
Po fali FAST-FOOD'ów, wreszcie nastała era na SLOW-FOOD.
Cieszy mnie to przeogromnie, ponieważ jestem fanką zdrowego odżywiania i sokoterapii. O sokach- pisałam już w poscie: "100% soku w "soku", czyli historia soku owocowego powstałego z zagęszczonego soku owocowego". Dzisiaj, zajmiemy się tym, o czym ostatnio słyszymy coraz częściej, czyli SOKOTERAPIĄ.


Długo nie pisałam na blogu ze względu na zamieszanie związane ze Świętami, Nowym Rokiem, wszelkimi Imieninami i Urodzinami. Mocno się za Wami stęskniłam i liczę na to, że Wy za mną też :) Zachęcam do lektury posta i dzielenia się komentarzami :)

Sokoterapia. Co to takiego?
Sokoterapia, to innymi słowy dieta owocowo-warzywna o właściwościach leczniczych. Terapia sokami polega na dostarczaniu do organizmu naturalnych, świeżych soków owocowych i warzywnych (naturalna multiwitamina!). Moda na ŚWIEŻO WYCISKANE SOKI I KOKTAJLE przywędrowała do nas z całego Świata. Prekursorami urządzeń wyciskających soki są Koreańczycy (twórcy mojej ukochanej wyciskarki Kuvings, o której opowiem Wam w kolejnej notce). Idea zdrowego odżywiania bez gotowania- spodobała się bardzo szybko obywatelom Ameryki, Stanów Zjednoczonych i tak, dotarła do Polski :) Kto natomiast wpadł na genialny pomysł wykorzystania mocy drzemiącej w roślinach? 

Dr Norman Walker, czyli znany i ceniony propagator diety naturalnej żywności. Przeznaczył wiele czasu na badanie właściwości roślinnych pokarmów. Dowiódł, że świeżo wyciśnięte soki posiadają właściwości idealnego naturalnego środka wzmacniającego nasze zdrowie, polepszającego nasze samopoczucie, zawierającego strukturowaną wodę, która jest szybko wchłaniana przez organizm.

Soki z owoców i warzyw to nic innego jak sok występujący w komórkach roślin, po mechanicznym wyciśnięciu. To, co najlepsze zostaje uwolnione, dlatego jest tak dobrze przyswajalne. Owoce i warzywa są źródłem substancji odżywczych zwłaszcza bioflawonoidów.
Owoce cytrusowe, które zostały lekko obrane (zawierające białą otoczkę) są szczególnie bogate w bioflawonoidy, zawierają również odżywcze porcje witaminy C (kwasu askorbinowego). Sok marchewkowy zawiera duże ilości witaminy A w formie beta-karotenu. Zielone soki są dobrym źródłem witaminy E. Soki owocowe są dobrym źródłem minerałów takich jak: żelazo, miedź, potas, sód, jod, magnez, które występują w postaci przyswajalnej przez organizm.
Świeżość soków jest ich kluczową cechą, ponieważ enzymy niszczone są przez podwyższoną temperaturę począwszy od 47 stopni C. Podczas spożywania gotowanego pożywienia (100 stopni C), w skład których wchodzą nasiona, owoce lub warzywa to takie pożywienie nie zawiera już enzymów, ponieważ zostały one termicznie zniszczone, ten proces zaczyna się znacznie poniżej temperatury gotowania, a mianowicie powyżej 47 stopni C. Pijąc soki z wyciśniętych na surowo owoców i warzyw dostarczamy organizmowi nienaruszonych, aktywnych enzymów. Błonnik ma wiele korzystnych wartości, ale spożywając surową marchew możemy przyswoić zaledwie 1% zawartego w niej beta karotenu! Pijąc sok z marchewki w którym nadmiar błonnika został usunięty nasz organizm jest w stanie przyswoić prawie 100% beta karotenu. Soki powinny być wyciśnięte bezpośrednio przed wypiciem za pomocą odpowiedniego urządzenia. W okresie chłodów można soki podgrzać do ok. 40 stopni C, wtedy działają rozgrzewająco na organizm, a zarazem zachowują wszystkie właściwości dietetyczne.                                                                                [informacja pochodzi ze strony: http://www.energiazdrowia.pl/pl/n/14]
W jaki sposób uzyskam sok, czyli urządzenia służące do wyciskania soków:
  1. SOKOWIRÓWKA - najpopularniejsze i jedno z tańszych rozwiązań.
Sokowirówka uzyskuje prędkość kilku tysięcy obrotów na minutę. Zaletą jest fakt, iż uzyskanie soku następuje w krótkim przedziale czasowym, natomiast wadą jest wytwarzanie zbyt wysokiej temperatury podczas sokowania (spowodowane szybką pracą ostrzy). Powoduje to utlenianie antyoksydantów i składników mineralnych,powodując utratę właściwości zdrowotnych. Mimo wszystko- soki z sokowirówki są lepszym rozwiązaniem, aniżeli naszpikowane chemią soki z kartonu (z wyjątkiem tych z napisem „jednodniowe”).

       2. WYCISKARKA WOLNOOBROTOWA - coraz bardziej popularne urządzenie. Moim zdaniem- najlepszy wybór dla każdego, kto pragnie zdrowo się odżywiać. Znacząca rozbieżność cenowa (od ok. 1.000 zł do kilkudziesięciu tys. zł.).

Wyciskarka wolnoobrotowa, jak wskazuje nazwa, posiada wolniejsze obroty ślimaka, niż obrót tarcz w sokowirówce (moja wyciskarka wyciska z prędkością pięćdzisiąt obrotów na minutę a ślimak wykonany jest z super-trwałego tworzywa, które jest w stanie miażdżyć owoce i warzywa). W procesie wyciskania soku nie wytwarza się ciepło, co zmniejsza ryzyko utlenienia się soku. Sok z wyciskarki jest gęstszy, nie zawiera piany na wierzchu, ma bardziej intensywny kolor i można go przechowywać dłużej. Soki wyciskane zachowują maksymalną ilość składników odżywczych, jednak odznaczają się niską wydajnością. Soki z wyciskarki cechują się niższą zawartością błonnika, niż owoce i warzywa niepoddane obróbce i jedzone "na świeżo", co jest ważną zaletą dla osób cierpiących z powodu choroby wrzodowej lub np. w stanach zapalnych jelit.

       3. BLENDER - podobnie jak sokowirówka, posiada ostrza, które z siłą kilku tys. obrotów na minutę blendują składniki, pozbawiając ich cennych składników mineralnych. Zaletą jest fakt, że napoje blendowane posiadają więcej błonnika niż soki z wyciskarki wolnoobrotowej.

      4. WYCISKARKA RĘCZNA / TŁUCZEK - przyrząd "na każdą kieszeń". Niestety nadaje się wyłącznie do dość miękkich owoców i warzyw (np. do miażdżenia cytryny, pomarańczy). Manualnie uzyskany sok wymaga (od osoby wyciskającej) znacznych pokładów energii. Ilość soku uzyskanego ręcznie jest niższa niż ta wyciśnięta za pomocą urządzenia.

      5.  PRASA / TŁOCZNIA - przyrząd stosowany przez profesjonalne firmy zajmujące się tłoczeniem soków na masową skalę. Wartość: kilkadziesiąt tys. zł. Znakomite urządzenie, aczkolwiek bardzo duże, przez co niepraktyczne w domowych warunkach.


Miło, gdybyście pamiętali o tym, że: 

Zalecane spożycie warzyw i owoców to 5 porcji dziennie.
 Czy każdy z nas o tym pamięta? :)
Może zamiast jednej z porcji- zaserwować sobie sok warzywno-owocowy?
 *   *   *
Jako wieloletni anemik jestem świetnym przykładem tego, że logicznie rzecz biorąc- nie jesteśmy w stanie zjeść np. kilograma surowych buraczków z sokiem z cytryny. Zdecydowanie łatwiej przyrządzić sok i go wypić. Kolorowo, smacznie i pożywnie :) Pół kilograma szpinaku- to dla wyciskarki żadne wyzwanie, a my nie męczymy się, kąsając kolejne liście :)

Ponadto...
Istnieje wiele książek, których autorami są wykwalifikowani doktorzy, pasjonaci eko-odżywiania, weganiści i wegetarianie, dzięki którym także my, możemy poznać tajniki zdrowego stylu życia i racjonalnego odżywiania. Dzięki autorom takim jak Charlotte Gerson (autor książki "Metoda doktora Gersona") czy Sandra Cabot ("Świeże soki z warzyw i owoców mogą uratować Twoje życie") faktycznie możemy zmienić swoje myślenie o pożywieniu i zrozumieć, dlaczego dotykają nas choroby cywilizacyjne, nasze organizmy są zakwaszone i podatne na wszelkie choroby.

PODSUMOWUJĄC:
Świeżo wyciskane soki:  
  • dodają energii 
  • wpływają na prawidłowe odżywianie komórek
  • dostarczają wszystkich niezbędnych minerałów  
  • oczyszczają organizm z toksyn  
  • nie obciążają układu pokarmowego (są szybko trawione)
  • są naturalnymi lekarstwami/ antybiotykami
  • pomagają w walce z schorzeniami
  • zawierają bioaktywne składniki
  • odtruwają (oczyszczają)
  • są odpowiednie dla osób w każdym wieku.

Warto oczywiście sięgać po naturalne produkty do wyciskania soków (najlepiej: ekologiczne owoce i warzywa). Jeśli jednak do takowych nie mamy dostępu- istnieją sposoby, które pozwalają na "oczyszczenie" ich z pestycydów i szkodliwych dla ludzi środków ochrony roślin. O tym- porozmawiamy już w kolejnej notce :) Pozdrawiam Was gorąco i sokująco, ponieważ nie ukrywam, że trend na sokoterapię- bardzo mi się podoba. To miła odmiana po erze "fast-food'ów". Bardzo miła:) 

Koniecznie podzielcie się swoimi opiniami i wrażeniami 
na temat SOKOTERAPII w komentarzach. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw swój komentarz - wymieńmy się opiniami - bądź współautorem strony!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Podobne wpisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...