czwartek, 5 listopada 2015

Magiczne nasiona: nasionka chia -> FAKTY i MTY


W poście pt. Przepis na smaczne i zdrowe śniadanie w słoiku #1 jednym spośród składników są nasiona szałwii hiszpańskiej, czyli chia. Dzisiaj chciałabym opowiedzieć Wam o nich troszkę więcej. Zachęcam do lektury i wypróbowania tych nasionek na własnej "skórze".


Chia (szałwia hiszpańska / Salvia hispanica ) - skąd pochodzi?

Słowo Chia pochodzi od słowa Chian w języku nahuatl (Azteków), znaczącego oleisty. Historia głosi, iż nasiona Chia były nie tylko walutą stosowaną przez Inków i Majów, były także składane bogom w ofierze. Chia była podstawowym pokarmem Azteków i Majów, cenioną za swe właściwości energetyczne oraz wytrzymałość. 

Wg. "Dieta aztecka. Odchudzająca moc cudownych nasion chia" autorstwa Bob Arnolt oraz niezliczonych źródeł w Internecie, nasiona Chia zawierają:
# 8 razy więcej kwasów Omega-3 niż łosoś atlantycki
# 15 razy więcej magnezu niż brokuły
# 6 razy więcej wapnia niż mleko
# 3 razy więcej żelaza niż szpinak
# 4 razy więcej selenu niż len
# 2 razy więcej błonnika niż otręby

Co zawierają nasionka Chia (źródło):

  (maksymalna dzienna dawka do spożycia nasion chia to 15 g, czyli ok. 3 płaskie łyżeczki)
 
Właściwości:
  • nie zawierają glutenu, dzięki czemu mogą być spożywane przez osoby, które chorują na celiakię
  •  posiadają właściwości hydrofilowe (chłoną i zatrzymują wodę). Źródła podają, iż te małe ziarenka mają zdolność od ośmiu po dziesięciokrotne większe wchłanianie wody aniżeli same ważą- są więc doskonałym środkiem nawadniającym i zatrzymującym wodę w organizmie (utrzymują odpowiedni poziom elektrolitów i nawilżenia).
  • zwiększają poziom energii, poprawiają nastrój i koncentrację (dlatego mogą być stosowane przez sportowców)
  • w połączeniu z wodą- tworzą żel (podobnie do siemienia lnianego), który powoduje uczucie sytości w żołądku (są więc idealne dla osób przebywających na diecie)
  • posiadają dużą ilość błonnika (przez co chronią i poprawiają pracę jelit
  • Olej z nasion Chia zawiera 30% kwasów omega-3 oraz 40% kwasów omega-6 (jest to optymalna równowaga egzogennych kwasów tłuszczowych- koniecznych dla naszego zdrowia)
  • obniżają ciśnienie tętnicze krwi i obniżają poziom cholesterolu
  • "dobre tłuszcze" wpływają pozytywnie na nasz układ nerwowy
  • wpływają korzystnie na układ kostny (zawierają bardzo dużą ilość wapnia) - co jest szczególnie ważne dla osób przebywających na diecie wegańskiej
  • są korzystne dla diabetyków (spowalniają wchłanianie cukrów). Badania wykazały, że nasiona Chia spowalniają rozkład węglowodanów na cukry proste
  • zawartość wapnia, wit. A i fosforu to idealne połączenie dla zdrowych zębów
  • cynk- działa antybakteryjnie i pozytywnie wpływa na płytkę nazębną (warto więc gryźć nasionka chia)
  •  nasionka poprawiają wygląd naszej skóry, włosów i paznokci
  •  wpływają zwalniająco na proces starzenia się (zawierają mnóstwo antyoksydantów (przeciwutleniaczy)).
Działania niepożądane - wady:

Niestety jak napisał William Shakespeare "Miód, cho­ciaż słod­ki, nad­miarem słodyczy tłumi ape­tyt i spro­wadza mdłości", dlatego też należy przestrzegać dziennej dawki przeznaczonej do spożycia (max. 10-15 g.)
  • Badania podają, iż spożycie chia w ilości większej niż 50g. dziennie może zwiększać ryzyko raka prostaty (ze względu na zbyt duże spożycie kwasów tłuszczowych ALA). (zdaniem dietetyczki, Violi Urban, nie są to jednak badania jednoznaczne). 
  • Spożycie zbyt dużej ilości nasionek Chia może doprowadzić do zaparć, biegunek lub niestrawności. Należy pamiętać, iż po przyjęciu wysokiej ilości błonnika, musimy koniecznie odpowiednio nawodnić organizm, aby nie zablokować jelit.
UWAGA!
Nasionka Chia- spożywane w całości- nie są trawione. 

W jaki sposób stosować nasiona Chia?

Nasionka możemy zmielić w młynku, zetrzeć na proszek w moździerzu lub stosować w całości. Wybór należy do nas :) Możemy posypywać tymi nasionkami sałatki lub dodać do ulubionego jogurtu. Uprzednio namoczone nasionka- są bardzo łatwe w rozgryzieniu. Możemy więc sami przygotowywać puddingi z zastosowaniem nasion Chia.

 **************************
Dzięki temu, że szkodniki omijają Szałwię hiszpańską z daleka- nie zawiera ona pestycydów, itp., zatem pochodzi z upraw ekologicznych. Jest szalenie zdrowa i uważam, że warto włączyć ją do swojej diety. Chia est bezsmakowa, więc nie zmieni smaku i aromatu waszych ulubionych potraw. Moim zdaniem, jest to jedzenie przyszłości. Jestem ciekawa, jakie jeszcze zastosowania znajdzie to cudowne, drobne nasionko, któremu można przypisać magiczną moc :)

Mam nadzieję, że spodobał się Wam mój post,
a to co napisałam skłoni Was do wypróbowania Chia w swoim Menu.
Pozdrawiam:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw swój komentarz - wymieńmy się opiniami - bądź współautorem strony!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Podobne wpisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...